Sunday, February 15, 2015

Rindu Yang Tak Akan Surut

Pulang mereka terlebih dahulu daripada saya. Cukup mengharukan saya. Saya simpan dua nama itu jauh di lubuk hati. Tatkala janji itu pasti, saya makin belajar erti kehilangan. Apa yang pasti, tiap-tiap yang bernyawa, pasti akan pulang menemuinya. 

Awal-awal lagi saya pesan pada hati, dalam hidup andai diuji, lapangkan hati. Ya, sedaya upaya saya cuba jadi insan yang kuat dalam ranjau yang tiada penghujungnya kecuali mati. Namun apakan daya, rindu ini tidak pernah surut walau sesaat.

Tatkala insan lain riang bersama si kecil, jauh di sanubari ini hati saya berteriak lagi. Andai mereka masih ada alangkah gembiranya saya. Siapalah selain merayu padaNya. Dia meminjamkan kepada saya cuma seketika Muhammad Taufiq dan Muhammad Syafiq!

Di hujung malam, air mata kerinduan ini pasti jatuh. Mampukah saya? Mampukah saya? Saya tanya berulang kali pada hati. Apa yang mampu saya buat? Saya pujuk hati. 'Ingatlah hati, Allah uji kita sebab dia sayangkan kita.' Rayu saya berulang kali.

'Ingatlah hati, bukan kita sahaja Allah uji hilangnya permata hati, sedangkan kekasihnya Muhammad Saw sedangkan lagi diuji, inikan kita manusia biasa. 

No comments:

Post a Comment